SKOLYOZDA GEÇ KALMAYIN

Tüm dünyada her yıl Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, skolyoz hastalığına dikkat çekmek için PiazzaAVM’de skolyoz farkındalık standı açtı.

Standın açılışında, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Ömer Bozduman, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı  Dr.Öğr. Üyesi Zülfinaz Betül Çelik , Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Kariptaş ve Tıp Fakültesi öğrencileri yer aldı. Dr. Öğretim Üyesi Bozduman ; Skolyoz Farkındalık Ayı’nda bu hastalıkta mücadelede nelerin yapılması gerektiğinin altını çizerken, skolyoz hastalığında en önemli şeyin hastalığın tanısında geç kalmamak olduğunu söyledi., “Skolyozdan korkmayın, geç kalmaktan korkun” ifadelerini kullandı.

“En çok üzüldüğümüz nokta Skolyoz’u olan çocukların ve ailelerinin de farkında olmaması”

Skolyoz’un sadece bir duruş bozukluğu olmadığını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi, Ömer Bozduman, “Skolyoz sadece bir duruş bozukluğu değildir. Skolyozun önden bakıldığında veya arkadan bakıldığında kişinin omurgalarında sağ tarafa veya sol tarafa doğru eğrilmesi ile tanımlanması yetersizdir, skolyoz  3 boyutlu bir deformite olara  ifade edilmesi daha doğrudur. Türkiye’de büyüme çağındaki her 100 çocuktan 3’ünde skolyoz olduğu bilinmektedir. Burada en çok üzüldüğümüz nokta bu tespit edilen çocukların ne kendilerinin ne de ailelerinin çok büyük bir oranda Skolyoz’u geç farketmesidir“ diye konuştu.

Çocukları çıplak olarak mutlaka önden ve arkadan gözlemleyin”

Skolyoz hastalığının farkına varmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Öğretim Üyesi Bozduman;  “Hekimler olarak biz mutlaka çocuklarınızı çıplak olarak önden ve arkadan gözlemleyin diyoruz. Sırttan baktığımız zaman baş her iki omuzun ortasında simetrik olarak duruyor mu? Omuza baktığımızda omuzun bir tanesi yukarıda, aşağıda, önde ya da arkada duruyor mu? Kürek kemiklerinden bir tanesi çıkıntı veya küçük mü? Bunlara bir bakmak lazım. En çok bizim farkındalığımızı sağlayacak alanlar cilt kıvrımlarının simetrik ve aynı büyüklükte olduğuna bakmak. Dirsek ve ön kol bölgelerinden gövdeyle olan mesafelerin aynı mı diye sırtından izlememiz gerekmektedir. Halk arasında leğen kemiği olarak bilinen Pelvis Kemiği aynı şekilde duruyor mu yoksa bir taraf aşağıda bir taraf yukarı doğru mu? diye bakmak lazım“ dedi.

 

Piazza AVM ‘de kurulan standa ve stand görsellerine ilgi gösteren ailelere, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından, skolyozda erken farkındalık için bilgi verildi.

 

 

 

12 Haziran 2023
Öğrenci Destek Hattı